İsmim Şeref Baco 26/01/1977 tarihinde Bursa'da doğdum.Çocukluğumdan beri oynar kuşunun içinde büyüdüm.Babam rahmetli Mehmet Baco(MANAV MEHMET-KOĞUKÇINAR) sayesinde oynar kuşuna olan hayranlığım arttı.Şuan İSMET ÖZGEÇ damıdeğer TERZİ İSMET'in kuşlarından beslemekteyim.Kendisi 45 senedir bu kuşlara emek vermekte olan değerli bir ustamızdır.Elimdeki soy 3 koldan oluşmaktadır.YEMCİ ŞERİF DAYI-BOYACI RECEP USTA VE SARI NECATİ.Amacım bazı yetiştiriciler gibi kapalı kümes bakıp fahiş fiyatlara satılan ama uçamayan bile bana göre süs kuşu oynarlardan beslemek değil,uçtuğunda hakkını veren ama yere indiğindede güzelliği ve terbiyesiyle adamın ciğerini yakan GERÇEK OYNAR beslemektir.....

17 Eylül 2011 Cumartesi

Güvercin Hastalıkları--TRİCHOMONİASİS


TRİCHOMONİASİS  Hastalığı ve Tedavisi

Tanımı:
   Trichomoniasis en çok yerli kümes hayvanları, güvercinler, kumrular ve şahinlerde görülen, boğazın içinde caseous(peyniri andıran biyolojik bir oluşum) birikmesi ile oluşan ve genellikle kilo
kaybına neden olan bir hastalıktır.
Hastalığın diğer adları “canker,” “roup ve şahinlerde “frounce”'dur.

Nedenleri :
  Hastalığa, burun kanallarında, ağızda, boğazda, yutakta ve diğer organlarda yaşayan kamçı biçiminde tek hücreli Trichomonas gallinae adında bir organizma neden olur.
Şiddetli salgınlar tavuklarda ve hindilerde bazen rastlansada, bu hastalık yerli kümes hayvanlarına nazaran, yerli güvercin ve yaban kumrularında daha yaygındır.
T gallinae'nin bazı türleri, güvercin ve kumrularda yüksek miktarda ölüme neden olmaktadır.
Şahinler hastalıklı kuşları yedikten sonra hastalığa yakalanabilirler ve ciğerlerinde doku bozulması, yara bere meydana gelir ayrıca boğazlarıda aynı duruma gelebilir.
 Güvercinler ve Kumrular hastalığı virüs bulaşmış güvercin sütüyle(güvercinin yavruları için ağzında öğüttüğü mama) civcivlerine bulaştırır.
Tavuk ve hindiler hastalığı en çok virüs bulaşmış içme suyu kaynaklarından kaparlar.

Hastalığın yayılımı:
 
Hastalık hızlı bir şekilde yayılır.
Hastalığın neden olduğu ilk ur, küçük olup ağız mukozasının sarı bölgelerinde ortaya çıkar.
Toplu halde yaşayarak, hızlı yayılırlar ve sürekli ve tamamen yemek borusunu tıkarlar, ayrıca kuşun ağzını kapatmasına engel olurlar.
Kuşun ağzında çok fazla sıvı oluşumu ortaya çıkabilir.
Gözlerde yoğun sıvı akıntısı olur ve daha ileri safhalarda bu akıntı kuşlarda körlüğe neden olabilir.
Kuşlar çok çabuk kilo kaybına uğrar, güçsüzleşir ve halsizleşir ve bazen 8-10 gün içinde ölürler.
Kronik bulaşmalarda, trichomonads boğazın mukoza zarlarında faaliyetini sürdürsede, kuşlar sağlıklı gözükür.
Ağız ve yutakda bol miktarda görülen virüsün yayılımı kafatasına kadar ilerleyebilir ve bazen boynu saran dokulara kadar ilerler.
Yemek borusu ve kursakda görülen zedelenmeler sarı, yumru şeklinde, merkezi koni biçiminde peynirimsi yapıda, ucunda memesi olan ve "sarı düğmeler" olarak adlandırılan
bir yapıdır.

Teşhis:
 
  T gallinae virüsünün neden olduğu urlar ve bereler şeklen kendine özgüdür ama belirtileri frengi ve diğer hastalıklara benzer.
Trichomonads'ın varlığını görmek için, boğazdaki sümük dokusundan parça alınıp, mikroskopik testler yapılarak hastalık doğrulanır.
 
Kontrol:
 
Güvercinlerdeki T gallinae enfeksiyonu, yemlenme sürecinde yavrulara kolayca bulaştığı için, kronik olarak enfeksiyon kapmış kuşlar
çiftleşme dönemindeki kuşlardan ayrılmalıdır.

ALINTIDIR...
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder